Despre mediere

Despre mediere

Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

despre-mediere

Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile. (art. 1 alin.(2) – Legea nr. 192/2006).

Medierea reprezinta o activitate de interes public. (art. 4 – Legea nr. 192/2006)

Medierea este o negociere asistata, o procedura in cadrul careia partile au totala putere de decizie in privinta solutiei care rezolva disputa.

Spre deosebire de procesele traditionale care se bazeaza pe principiul potrivit caruia o parte castiga si alta pierde, in cazul medierii solutia este de tip castig-castig.

Dintr-o alta perspectiva:

Medierea este o cautare a acelui pod invizibil care conecteaza fiecare fiinta vie cu alta. Este un poem plasmuit din intentie si vulnerabilitate, din extaz si suferinta. Este o reimpletire a sufletelor. Este o deschidere prin care suntem capabili sa-l privim pe celalalt gol si divin. Este o sincronizare a batailor de inima. Este o lupta acerba, pe viata si pe moarte, dusa de fiecare persoana impotriva propriei persoane. Este un proiect de creare a unui alt viitor. Este o explorare blanda, sensibila, a spatiului dintre noi. Este o bresa in mitul a ceea ce stim ca este adevarat, ducand catre transformare si transcendenta

(Daniel Bowling si David A.Hoffman in ”Psihologia mediatorului” Editura TREI, pag.74) 

Cui se adreseaza medierea?

Activitatea de mediere se infaptuieste in mod egal pentru toate persoanele, fara deosebire de rasa, culoare, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau origine sociala. (art. 3 – Legea nr. 192/2006).

Drepturile Partilor

 • Sa declanseze medierea si sa coopereze in scopul ajungerii la un acord;
 • Sa fie asistate la mediere de catre avocati sau de alte persoane;
 • Sa se consulte in orice moment cu avocati, experti sau alte persoane;
 • Sa fie informate asupra procedurii de mediere;
 • Sa solicite incetarea procedurii de mediere in orice moment;
 • Sa prezinte inscrisuri care pot ajuta la solutionarea conflictului;
 • Sa stabileasca de comun acord cu mediatorul limba in care se va desfasura medierea;
 • In cauzele penale, partile au garantat dreptul la asistenta juridica si, daca este cazul, la serviciile unui interpret;

Obligatiile Partilor

 • Partile au obligatia de a respecta regulile medierii precum si principiile acesteia asumandu-si responsabilitatea pentru nerespectarea lor, cu toate consecintele ce decurg din aceasta;
 • Partile au obligatia sa achite onorariul cuvenit mediatorului precum si cheltuielile efectuate de acesta pe parcursul medierii, cu acordul si in interesul partilor;
 • Partile au obligatia sa depuna toate diligentele in vederea solutionarii conflictului pe calea medierii;
 • Partile au obligatia sa pastreze confidentialitatea sustinerilor facute pe parcursul medierii cu exceptia cazurilor in care legea prevede contrariul sau partile convin altfel la semnarea contractului printr-o anexa ce face parte integranta din prezentul contract;
 • Partile au obligatia de a semna procesul-verbal prin care se constata prezentarea partilor si a mediatorului la fiecare sedinta de mediere.

Avantajele medierii

Medierea este voluntara.

Alegerea mediatorului, respectiv acceptarea acestuia si participarea la mediere este rezultatul vointei partilor, asa cum este si alegerea momentului cand pot renunta la aceasta procedura. Partile au dreptul de a face propriile alegeri pentru a ajunge la un acord. Mediatorul faciliteaza comunicarea intre parti si le ajuta sa negocieze pentru a ajunge la o solutie acceptata de catre parti, reciproc convenabila, eficienta si durabila.

Instantele recomanda, inainte de a intra efectiv in judecarea cazului, ca persoanele aflate in conflict sa recurga la mediere.

Medierea apartine partilor, nu mediatorului.

Partile au dreptul sa isi aleaga in mod liber mediatorul (art.5 din Legea nr.192/2006 cu modificarile ulterioare).

Intrucat relatia care se creaza intre fiecare dintre partile aflate in conflict si mediator este o relatie bazata pe incredere, fiecare persoana fizica sau reprezentant al unei persoane juridice are dreptul de a-si alege in mod liber mediatorul, dintre mediatorii autorizati inscrisi in Tabloul mediatorilor.

In cazul in care partea este invitata la un Birou de mediator, potrivit procedurii precizate de Legea nr.192/2006 in art.43, aceasta are dreptul de a agrea sau nu inceperea procedurii de mediere cu mediatorul respectiv.

Mediatorul nu poate impune partilor o solutie cu privire la conflictul supus medierii (art.50 alin.3 din Legea nr.192/2006 cu modificarile ulterioare), solutia urmand a fi gasita de catre parti, cu ajutorul mediatorului, care utilizeaza anumite metode si tehnici specifice, bazate pe comunicare si negociere.

Procedura medierii permite participantilor in conflict gasirea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile, in conditiile in care acestea si-au manifestat vointa de a incerca solutionarea conflictul in mod amiabil. Diferenta fata de orice solutie impusa (hotarare judecatoreasca, arbitraj) este ca, fiind solutia partilor, satisface nevoile si dorintele acestora si elimina in mare masura potentialul de conflict viitor intre aceleasi persoane.

Medierea este confidentiala

Mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea informatiilor de care ia cunostinta in cursul activitatii sale de mediere, precum si cu privire la documentele intocmite sau care i-au fost predate de catre parti pe parcursul medierii, chiar si dupa incetarea functiei sale “(art.32 din Legea nr.192/2006 cu modificarile ulterioare).

Datorita acestei obligatii legale, de a pastra confidentialitatea informatiilor de care ia cunostinta in cursul activitatii sale de mediere, “Mediatorul nu poate fi audiat ca martor in legatura cu faptele sau cu actele de care a luat cunostinta in cadrul procedurii de mediere” (art.37 alin.1 din Legea nr.192/2006 cu modificarile ulterioare).

Exceptie – “In cauzele penale mediatorul poate fi audiat ca martor numai in cazul in care are dezlegare prealabila, expresa si scrisa a partilor si, daca este cazul, a celorlalte persoane interesante.” (art.37 alin.1 din Legea nr.192/2006 cu modificarile ulterioare).

La randul lor, toate partile care accepta medierea si semneaza in acest fel un contract de mediere, se obliga in mod expres, sa pastreze confidentialitatea sustinerilor facute pe parcursul medierii cu exceptia cazurilor in care legea prevede contrariul sau partile convin altfel la semnarea contractului printr-o anexa ce face parte integranta din prezentul contract.

Mai mult, persoanele care participa, prin vointa partilor, la sedinta de mediere, au obligatia de a respecta confidentialitatea sustinerilor facute pe parcursul medierii, de oricare dintre partile participante, aceasta obligatie fiind expres asumata printr-un acord de confidentialitate.

Practic, intreaga procedura de mediere va fi confidentiala si se va desfasura de o asemenea maniera incat sa nu aduca niciun prejudiciu niciuneia dintre parti, cu exceptia situatiilor prevazute de lege (de exemplu, daca mediatorul ia cunostinta de existenta unor fapte ce pun in pericol cresterea si educarea copilului ori prejudiciaza grav interesul acestuia).

Medierea este cea mai rapida cale de rezolvare a conflictului

Alegand procedura medierii pentru solutionarea situatiei conflictuale dintre ele, partile au posibilitatea de a ajunge la o solutie reciproc convenabila, eficienta si durabila intr-o perioada de timp scurta.

Durata unei medieri depinde, in principal, de stadiul disputei, de vointa partilor de a rezolva problemele si de capacitatea de a negocia a acestora.

Disputa se poate solutiona intr-o sesiune de mediere sau in mai multe, in functie de complexitatea situatiei. Partile, impreuna cu mediatorul, vor stabili planificarea sedintelor de mediere.

Medierea reduce costurile de rezolvare a conflictelor

De principiu, medierea implica costuri mai mici comparativ cu procedura judiciara. Rezolvarea litigiului pe calea medierii evita cheltuieli cu diversele taxe sau onorarii ce sunt percepute in faza de judecata.

In anumite situatii, prin prezentarea solutionarii cauzei, la cererea partii interesate, taxa de timbru se restituie.

Chiar si un acord partial poate scadea din taxele litigiului care ar urma pentru rezolvarea problemelor nerezolvate la mediere.

Relatia dintre parti

Sunt situatii in care, in functie de relatia dintre partile implicate in conflict, (cum este cazul vecinilor, parintilor divortati, angajatorilor si angajalilor lor, partenerilor de afaceri, colegilor si membrilor unei familii etc.) este necesarca oamenii sa interrelationeze unii cu ceilalti.

Daca partile se adreseaza instantei, riscul ca relatia sa se deterioreze este mai mare, deoarece o parte castiga, iar cealalta pierde .

Medierea priveste in viitor, ajuta atat la rezolvarea problemelor, cat si la pastrarea relatiilor. Partile, cu ajutorul mediatorului, colaboreaza in vederea identificarii unei solutii reciproc convenabile si eficiente, solutia fiind de tip castig-castig.

Medierea se concentreaza asupra nevoilor si intereselor

Medierea analizeaza cauzele de fond ale problemei si cauta solutiile care se potrivesc cel mai bine nevoilor partilor si care le satisfac interesele. Solutia este reciproc convenabila si eficienta, tocmai pentru ca raspunde intereselor tuturor partilor implicate.

Medierea are loc intr-un spatiu confortabil

Pe langa faptul ca partile au dreptul sa isi aleaga meditorul, orientandu-se in acest fel spre o persoana care sa inspire incredere partilor, acestea, in biroul mediatorului, existand obligatia tuturor celor prezenti sa respecte clauza de confidentialitate, se pot bucura de o atmosfera relaxata, fara a fi necesare formalitati stresante, se pot bucura de flexibilitate in stabilirea datelor sedintelor de mediere, astfel incat sa fie respectat programul tuturor partilor, de flexibilitate in luarea unor pause, inclusiv pentru ca partile sa se sfatuiasca cu specialisti sau persoane de incredere.

Mediatorul prin tehnicile specific folosite, cauta sa instituie si sa mentina colaborarea partilor, in vederea identificarii unei solutii reciproc convenabile.

Medierea are loc, de regula, la sediul mediatorului. Daca este cazul, medierea se poate desfasura si in alte locuri convenite de mediator si de partile aflate in conflict. (art. 51 – Legea nr. 192/2006)

Pentru mai multe informatii sau pentru a programa o intalnire, ne puteti contacta telefonic la 0744.571.090 ori la adresa de e-mail: simopetcu@yahoo.com.

Pentru mai multe detalii accesati link-ul: Contact