Mediere in Partaj in caz de Divort / Succesiune

Mediere in Partaj in caz de Divort / Succesiune

Partajul prin mediere devine util in cazul in care partile nu pot ajunge la un acord cu privire la  partajarea bunurilor, deci nu pot incheia tranzactie.

Intrucat in principal este vorba despre o imposibilitate de comunicare reala intre parti, procesul de mediere, condus in mod specific de persoana calificata in acest sens, urmand pasii specifici, poate crea in cel mai potrivit mod cadrul necesar ca partile implicate sa poata comunica pentru a ajunge la un ACORD cu privire la sistarea starii de indiviziune in care se afla.

Partile pot fi asitate de avocatii lor in cadrul sedintei de mediere, avand permanent confortul ca interesele si drepturile lor sunt respectate.

Puteti beneficia de servicii de mediere pentru:

  • Partaj intre (fosti) soti in caz de divort
  • Partaj succesoral

Partaj intre fosti soti in caz de divort

Mediere-Partaj-DivortPartajul dintre (fostii) soti este modalitatea prin care se pune capat starii de indiviziune a sotilor cu privire la bunurile comune, achizitionate de soti sau numai de catre unul dintre ei, in timpul casatoriei care se desface.

Coproprietatea sotilor asupra bunurilor lor comune, dobandite in timpul casatoriei, este de tipul codevalmasiei, adica nici unul dintre soti nu are drept de proprietate asupra unei parti determinate dintr-un anume bun, ci doar un drept de proprietate asupra unei cote-parti ideale din ansamblu bunurilor.

Pentru a putea dobandi proprietatea exclusiva si a putea intra in stapanirea de drept a unui bun dobandit in timpul casatoriei este necesar partajul.

In cazul in care partile au solicitat si li s-a desfacut casatoria prin divort, hotarare ramasa definitiva si irevocabila, DACA se inteleg de comun acord, pot solicita PARTAJ VOLUNTAR notarului public, aducand la cunostinta acestuia, modul in care au hotarat ei, de comun acord, partajarea acestor bunuri.

In cazul in care partile se afla in proces de divort in care au solicitat instantei de judecata si partajarea bunurilor lor comune dobandite in timpul casatoriei, cu privire la capatul de cerere privind partajul, dupa ce instanta de judecata dispune desfacerea casatoriei, se poate dispune prin TRANZACTIE, redactata de avocatii implicati in cauza. Prin TRANZACTIE, partile aduc la cunostinta intantei modul in care ei, de comun acord, solicita partajarea bunurilor lor comune. Instanta va verifica legalitatea inscrisului denumit TRANZACTIE si il va cuprinde in continutul hotararii judecatoresti.

In cadrul derularii procedurii de mediere, partile pot gasi acele variante reciproc acceptabile, pot tine seama de aspecte reale ce nu pot fi uneori aduse la cunostinta judecatorului sau nu pot fi dovedite desi ambele parti stiu ca reprezinta un adevar, astfel incat, de cele mai multe ori, prin ACORDUL DE MEDIERE partile aleg o solutie mult diferita de solutia pe care ar da-o judecatorul aplicand rigid rigorile legii, asa cum este obligat de altfel sa faca.

Prin MEDIERE, partile au sanse reale sa recreeze relatia dintre ele, astfel incat confortul acestora pe viitor sa fie cat mai mare, iar resentimentele cat mai mici.

Un aspect semnificativ priveste cuantumul TAXEI DE TIMBRU, redus cu 50 % in cazul in care acordul de mediere incheiat intre parti priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia sau mai multor bunuri imobile.

Astfel, potrivit art. 11 alin.(1) lit.a) din OUG nr.80/2013 privind taxele de timbru :”cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfiinteasca intelegerea partilor , inclusiv cand este  rezultata din acordul de mediere – 20 lei; in cazul in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art.5″.

 Partajul succesoral

Mediere-Partaj-SuccesiunePartajul succesoral este modalitatea prin care se pune capat starii de indiviziune a comostenitorilor cu privire la bunurile mostenite de catre acestia, in calitatea lor de mostenitori ai unui autor comun.

Materia partajului succesoral – dispozitii generale – este reglementata prin sectiunea a 1 a Capitolului IV din Codul Civil, art.1143-1145.

Potrivit art.1143 Cod civil ”mostenitorul poate cere oricand iesirea din indiviziune” .

Asemanator cu partajul intre fostii soti, in cazul in care toti mostenitorii sunt prezenti si au capacitate de execrcitiu deplina, partajul se poate realiza prin buna invoiala, iar daca in masa bunurilor partajabile se afla si bunuri imobile, conventia de partaj trebuie incheiata in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Partajul succesoral prin mediere devine util in cazul in care partile nu pot ajunge la un acord cu privire la o partajarea bunurilor, deci nu pot incheia o conventie.

Intrucat de cele mai multe ori in cazul partajului succesoral partile sunt rude, este important ca relatia dintre acestea sa poata continua in bune conditii si dupa realizarea sistarii starii de indiviziune, astfel incat MEDIEREA are avantaje multiple, inclusiv in plan relational si emotional, pe langa planul financiar si al stresului ocazionat de o stare conflictuala ce dureaza mult in timp.

TAXA DE TIMBRU – In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art.5″.

Alternativa medierii si in acest caz este calea judecatoreasca, cu toate neajunsurile ei cunoscute si recunoscute de catre intrega societate, care se amplifica in cazurile de partaj succesoral, intrucat sunt necesare expertize, administrarea unor probe consumatoare de resurse (timp si bani), disconfortul de a prezenta in sedinta publica amanunte de familie, uneori delicate, disconfortul partii de a se afla  intr-un conflict deschis cu rude cu care poate zeci de ani s-a aflat in relatii foarte bune.

Acordul de mediere

Mediere-Partaj-Acord-de-MediereIn ambele cazuri de PARTAJ, odata ce partile ajung la o solutie reciproc acceptabila, aceasta este consemnata intr-un ACORD DE MEDIERE, semnat de catre parti si mediator, aceasta fiind practic partea cea mai delicata din intrega procedura prin care se realizeaza sistarea starii de indiviziune. Cu ACORDUL DE MEDIERE, partile se prezinta, pentru finalizarea formalitatilor legale:

  • la notar – pentru autentificarea notariala a acordului sau pentru transpunerea lui intr-un act autentic de PARTAJ VOLUNTAR, in functie de situatia concreta;
  • la instanta de judecata – fie in cadrul unui proces deja inceput, fie pentru a incuviinta acest acord printr-o hotarare de expedient dupa ce procedeaza, potrivit legii, la verificarea legalitatii acordului de mediere prezentat de parti.

Pentru mai multe informatii sau pentru a programa o intalnire, ne puteti contacta telefonic la 0744.571.090 sau la adresa de e-mail: simopetcu@yahoo.com.

Pentru mai multe detalii accesati link-ul: Contact