Mediere pentru Conflicte in Familie

Mediere pentru Conflicte in Familie

mediere-conflicte-familie

(1)1Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la:

  1. Continuarea casatoriei;
  2. Partajul de bunuri comune;
  3. Exercitiul drepturilor parintesti;
  4. Stabilirea domiciliului copiilor;
  5. Contributia parintilor la intretinerea copiilor;
  6. Orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii;

(11)2 Acordurile de mediere incheiate intre parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.

(2) Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul”(art.64 din Legea nr.192/2006 cu modificarile ulterioare).

Divortul prin mediere

Mediere-Conflicte-Familie-Divortul-prin-mediere-320x200Privitor la procedura de divort, art. 375 din noul cod civil intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 prevede urmatoarele:

,,Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii”.

Conditia pentru pronuntarea desfacerii casatoriei prin procedura administrativa mentionata este ca sotii sa fie de acord cu privire la toate aspectele, respectiv cu privire la desfacerea casatoriei prin acordul partilor, la numele ce va fi purtat de catre soti ulterior desfacerii casatoriei.

Intrucat prevederile legale conditioneaza parcurgerea procedurii administrative pentru desfacerea casatoriei mentionand “sotii nu au copii minori”, in cazul familiei cu copii minori, desfacerea casatoriei are loc prin procedura judiciara.

In cazul in care sotii se inteleg cu privire la toate aspectele, respectiv desfacerea casatoriei prin acordul lor, exercitarea autoritatii parintesti, locuinta copiilor etc., cu privire la folosirea beneficiului locuintei (eventual si cu privire la partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei, daca este cazul), atunci procesul se poate solutiona la primul termen de judecata prin prezentarea unui acord in sensul celor convenite de ei.

Pentru realizarea acestui acord, mai ales cand incarcatura emotionala face ca sotii sa aibe o comunicare mai anevoiasa sau chiar dificila, procedura medierii este modalitatea cea mai potrivita pentru ca sotii sa ajunga sa poata discuta problemele ce necesita solutionare si sa determine cea mai potrivita solutie, eficienta pe termen lung.

Avantajele unui divort prin mediere

Avantajele ce decurg din alegerea medierii pentru realizarea divortului sunt :

  • de natura afectiva – cadrul de siguranta si confort in care se desfasoara procesul de mediere, flexibilitatea si deschiderea mediatorului, neutralitatea sa si evitarea judecatilor ajuta partile sa getioneze mai usor incarcatura emotionala; confidentialitatea si evitarea expunerii publice a problemelor familiei reprezinta, de asemenea, un aspect important;
  • timpul de solutionare a tuturor aspectelor poate fi scurt, el depinzand de dorinta celor doua parti de solutionare a diferendului;
  • de natura relationala – parintii, de comun acord, urmarind interesele si nevoile copiilor, pot stabili cele mai bune variante de comunicare si colaborare intre ei, astfel incat minorii sa fie minim afectati de noua situatie. NICIODATA o persoana straina familiei nu va putea lua masuri mai intelepte si mai potrivite pentru copii, decat parintii care isi iubesc copii si le stiu particularitatile, nevoile, interesele, sensibilitatile.

Odata solutiile agreate de catre parti, se incheie un ACORD de MEDIRE pe care partile il prezinta instantei de judecata, aceasta consfiintindu-l prin hotararea judecatoreasca pe care o pronunta in cauza. Cu alte cuvinte, demersul pentru obtinerea hotararii de divort este mult simplificat si urgentat.

Atunci cand un divort implica un partaj sau o incredintare a minorilor, sotii se pot intelege pe cale amiabila, prin procedura medierii. In momentul in care un cuplu implicat intr-un divort apeleaza la un mediator, acesta le poate furniza toate datele necesare luarii unei decizii in favoarea lor.

Hotararea instantei

Pe baza Acordului de Mediere, instanta se va pronunta prin hotarare judecatoreasca conform solutiilor partilor implicate in divort, stabilite prin acordul de mediere.

Aspecte Speciale

Mediere-Conflicte-Familie-Aspecte-SpecialeArt.65 – ”Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar sumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.”

Art.66 – ”(1) Inainte de incheierea contractului de mediere, sau, dupa caz, pe parcursul medierii, mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca intre parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, in asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita (…)

(2) Daca, in cursul medierii, mediatorul ia cunostinta de existenta unor fapte ce pun in pericol cresterea sau dezvoltarea normala a copilului ori prejudiciaza grav interesul superior al acestuia, este obligat sa sesizeze autoritatea competenta”.

Pentru mai multe informatii sau pentru a programa o intalnire, ne puteti contacta telefonic la 0744.571.090  ori la adresa de e-mail: simopetcu@yahoo.com.

Pentru mai multe detalii accesati link-ul: Contact