Onorarii mediere

Onorarii mediere

Prestand o activitate de interes public, mediatorul are dreptul, in mod legal, sa primeasca un onorariu, pentru care elibereaza chitanta.

Onorarii-MediereCe spune legea despre onorariul unui mediator

Art. 26 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, prevede urmatoarele:

(1) ,,Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.

(2) Onorariul trebuie sa fie rezonabil si sa tina cont de natura si de obiectul conflictului.

Cine plateste onorariul unui mediator?

Intrucat partile sunt ajutate, in mod egal, sa comunice intre ele astfel incat sa fie posibila gasirea unei solutii de comun acord, iar mediatorul are obligatia sa fie neutru si impartial, este echitabil si legal ca onorariul sa fie platit de catre partile care au semnat contractual de mediere, in mod egal.

Onorariul se plateste integral, cu numerar sau prin virament bancar, dupa incheierea contractului de mediere si anterior fiecarei sedinte de mediere.

Cum se stabileste onorariul unui mediator?

Suma ce reprezinta onorariul mediatorului se stabileste in functie de:

  • natura si obiectul conflictului (durata procedurii, complexitatea cazului, implicatiile mizei litigiului etc.);
  • numarul partilor aflate in conflict;

Modul in care sunt stabilite onorariile difera de la mediator la mediator. Fiind o profesie liberala, mediatorii au posibilitatea stabilirii propriilor criterii privind cuantumul onorariului.

Orientativ, onorariile pornesc de la 450 lei/sedinta de mediere pentru fiecare parte si se negociaza cu partile in cazul in care litigiul are o complexitate mai mare, in functie de implicatiile mizei litigiului etc.

Sedinta de mediere dureaza cca 2-3 ore. Daca este necesar a fi depasit acest timp, onorariul poate fi majorat cu cca 100 lei/fiecare parte/ora.

Exista costuri suplimentare?

Daca pe parcursul derularii procedurii de mediere apar costuri suplimentare, se poate incheia un act aditional la contractul de mediere, intre mediator si parti.

Tipuri de onorarii pentru mediator

In functie de natura litigiului pot fi stabilite onorarii ce pot fi sau nu completate cu onorarii de succes.

  • onorariul orar – este reprezentat de o suma fixa, pentru o sedinta de mediere (care dureaza, de regula, intre 2-3 ore).
  • onorariul de succes – poate fi reprezentat, de un procent din valoarea bunurilor ce fac obiectul medierii, in ipoteza in care partile ajung la un acord amiabil asupra tuturor aspectelor aflate in disputa.

Pentru mai multe informatii sau pentru a programa o intalnire, ne puteti contacta telefonic la 0744.571.090 sau la adresa de e-mail: simopetcu@yahoo.com.

Pentru mai multe detalii accesati link-ul: Contact